Fler och fler väljer att utveckla sitt boende med en bastu, en trend som kommer sig av vårt ökade intresse för wellness och att ta hand om oss själva. Faktum är att forskningen är enig, att bada bastu har en rad hälsofördelar. För dig som är sugen på att bygga bastu i ditt nya hus kommer här svaren på de vanligaste frågorna.
Vårt boende och vår kropp har länge varit viktiga frågor för oss, med rätta. Men med covid-pandemin ökade intresset ytterligare. Ett sätt att på samma gång ta hand om sig själv och utveckla sitt boende är genom att bygga en bastu. Och naturligtvis är möjligheterna att skapa den avslappningsmiljö du själv behöver allra störst när du bygger ett helt nytt hus.
I 70 år har vår leverantör Tylö tillverkat allt som har med bastur att göra. Det ger dem gott om kunskap och erfarenhet som du som Eksjöhuskund får glädje av när du ska bygga din bastu. Den absolut vanligaste i de svenska hemmen är en vanlig el-bastu.
Vi har också ett combiaggregat som gör att du kan få ånga i din el-bastu, berättar Oscar Andersson som arbetar som säljare på Tylö. Faktum är att den typen av bastu omvänt många som trodde att de inte uppskattade bastubad. Till skillnad från en eldriven bastu blir luften inte lika torr i en kombinationsbastu, vilket gör att många upplever den som mjukare och behagligare.
Oscar Andersson, Säljare Tylö
Många hälsofördelar med att basta
Det finns en gammal fördom om att det är dyrt att värma upp en bastu, men dagens bastur är mycket energieffektiva. Faktum är att de endast drar ca 4-6 kilowatt i timmen.
Det forskas mer och mer på områden som rör vår hälsa och vårt välbefinnande och bastubad är inget undantag. Faktum är att forskningen pekar på en rad hälsofördelar med att basta regelbundet. Bland de vedertagna är minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, bättre sömn och större kapacitet att hantera psykisk stress. Många upplever också att de får en bättre hy.
– Forskning pågår hela tiden, men vad vi vet idag är att värme har en positiv inverkan på oss på fler sätt. I grund och botten tror jag den viktigaste biten är att du lägger ifrån dig mobilen, stänger ute omvärlden och slappnar av. Det finns inte mycket annat att göra än att andas långsamt, säger Oscar.
Vilket bastuaggregat ska jag välja?
Det bästa tipset är att titta på egenskaperna snarare än utseende. Tylö fokuserar på kvalitet, effekt och funktion så att du kan fokusera på vilken typ av bastuupplevelse du vill ha.
– Du kan få en bastu med uppkoppling så du kan dra igång bastun redan i bilen på väg hem från vandringen, även om jag personligen tycker att uppvärmningen är en del av tjusningen, säger Oscar.
Om du är sugen på att utveckla ditt hem med en bastu har Oscar och Tylö några tips till dig:
- Anpassa storleken på bastun efter hur många som kommer basta till vardags. Det vanligaste är 2–4 personer. Även om du hoppas att hela kompisgänget ska komma över och basta är det inte så de flesta dagar kommer se ut. Genom att anpassa den efter hur många ni är i hushållet kan ni hålla både storlek och kostnad nere. Ett bra mått är 2×2 meter, då får de flesta plats att lägga sig ner på laven. Men även en mindre yta fungerar.
- Placera bastun på en plats där du har nära till dusch.
- Trenden går mot mer glas i väggar och dörr, det är en bra sak. Borta är den mörka, instängda granpanelsbastun i källaren. Idag har bastun flyttat in i badrummet och blivit en del av hemmaspat. Tack vare detta, men också glasväggarna, förvandlas heller bastun inte lika lätt till ett extra förvaringsutrymme.